Danmark har suveræn indbrudsrekord i Skandinavien

I Danmark bliver der begået ni gange så mange indbrud som i Norge og fire gange så mange som i Sverige. SF ønsker lovkrav om, hvordan danskernes huse skal sikres bedre mod indbrudstyve.


Det er desværre en klassiker. Feriens tomme boliger er guf for indbrudstyve og en ny opgørelse fra Det Kriminalpræventive Råd viser, at Danmark stadig halter gevaldigt efter Sverige og Norge, når det kommer til at forhindre besøg fra ubudne gæster. Det skriver Berlingske.


»Selvom den samlede indbrudskurve er på vej ned i Danmark, så har vi fortsat et kæmpemæssigt problem i forhold til vores naboer,« siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd Anne Lerche.


Alene i første kvartal i år har der været 10.776 indbrud. Det svarer til 192 indbrud pr. 100.000 indbyggere i Danmark, hvilket er fire gange så mange som i Sverige og hele ni gange så mange som i Norge.


Anne Lerche peger på tre primære forklaringer på den store forskel: I Norge og Sverige er der større afstand mellem byerne og undersøgelser viser at indbrudstyve som regel, kun opererer inden for en radius på fem kilometer fra deres eget hjem.


Desuden er nordmændene simpelthen bedre til at sikre deres hjem end danskerne. De monterer ordentlige døre, vinduer og karme, som volder tyvene problemer.


I Sverige har man gjort meget ud af at indrette udearealerne omkring større etagebyggerier kriminalpræventivt. Det vil sige, at der for eksempel er frit udsyn, naturlig overvågning og at boligområderne ikke lukker sig om sig selv, som det er tilfældet med flere af de udsatte boligområder i Danmark.


De fleste forsikringsselskaber tilskynder deres kunder til at installere en godkendt alarm i hjemmet, ved at give mellem fem og 20 procent i rabat på forsikringen.


»Man får lidt afslag i prisen, hvis man sikrer sit hjem bedre og når vores taksatorer er ude hos folk der har haft indbrud, giver de gode råd til hvordan vores kunder kan sikre huset bedre,« fortæller Troels Rasmussen, kommunikationsdirektør i Tryg Forsikring.


Det er dog relativt små beløb, forsikringsselskaberne kan lokke med, påpeger Susanne Møllegaard, som er skadechef i TopDanmark. Her får kunderne ti procent i rabat, hvis de installerer en godkendt alarm.


»Vi gør i stedet en del ud af at hjælpe vores kunder med forebyggelse. Vi bruger for eksempel pressemeddelelser til at komme med gode råd til, hvordan man sikrer sit hjem mod tyveri,« siger hun og nævner blandt andet nabohjælp, gode låse og automatisk belysning.


Find dit lokale TS-center, vi kan hjælpe og rådgive dig omkring alt fra tænd/sluk ure, automatisk lystænding, tyverialarmer, videoovervågning mm.

Kontakt os

Landsdækkende
kompetencer
Find dit lokale TS-center
aktuelt_lige_nu_btn.jpg
tilmeld_nyhedsbrev.jpg
© 2011
Center