Danskerne glemmer sikkerheden og 'gør det selv'
Man kan risikere at sætte sit eget og andres liv i fare, hvis man får det gjort forkert. Derfor er det vigtigt, at man som boligejer sørger for at få en autoriseret el- eller vvs-installatør til at udføre det installationsarbejde

El- og vvs-installationer sikrer komfort i hverdagen. De sikrer for eksempel, at man kan gå i bad, benytte toilettet, vaske tøj og holde varmen samt tænde for lyset og lave mad. Men det kan gå grueligt galt, hvis man glemmer sikkerheden. Således oplever rigtig mange danskere hvert år vandskader, brande og stødulykker, fordi deres el- og vvs-installationer ikke er udført af en autoriseret installatør.

Undersøgelse fra Sikkerhedsstyrelsen viser blandt andet, at 44 procent af alle danskere selv opsætter halogenlamper, hvor transformer, lamper og ledninger er købt hver for sig, selvom de ikke må. 17 procent installerer eller udskifter desuden selv udendørs stikkontakter, mens 14 procent selv udvider eksisterende elinstallationer inde i i boligen ved for eksempel at sætte nye stikkontakter op. Det er ligeledes ulovligt.

- Det overrasker mig, at så mange danskere glemmer sikkerheden og ’gør det selv’. For man kan risikere at sætte sit eget og andres liv i fare, hvis man får det gjort forkert. Derfor er det vigtigt, at man som boligejer sørger for at få en autoriseret el- eller vvs-installatør til at udføre det installationsarbejde, som kan være farligt, så man er sikker på, at alle regler er overholdt, og de udførte installationer er sikre at benytte, siger chef for teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation, Christian Jarby, og fortsætter:

- De autoriserede el- og vvs-installatører er ikke blot fagligt kvalificerede gennem deres uddannelse, de er også omfattet af den garantiordning, som eksisterer via Ankenævnet for Tekniske Installationer, så man som forbruger er dækket, hvis arbejdet ikke er i orden.

Hvis man er i tvivl om, hvad man selv må udføre i sin bolig, bør man kontakte sin autoriserede el- eller vvs-installatør og spørge. Se i øvrigt eksempler på hvad man ikke selv må udføre nedenfor.


Følgende installationsarbejde må du IKKE selv udføre:
• Nye installationer, opsætte eller flytte stikkontakter, bevægelsessensorer og lign. samt udskifte eksisterende ledninger til nye i den faste installation
• Opsætte halogenlamper, hvis transformer, lamper og ledninger er købt hver for sig
• Udføre elarbejde i boligens målerskabe og gruppetavler, herunder udskifte en HFI eller HPFI-afbryder
• Installere eller udskifte udendørs afbrydere, stikkontakter og lamper
• Tilslutte eller frakoble apparater, som ikke er tilsluttet med en stikprop. For eksempel komfurer og vaskemaskiner
• Udføre nye gasinstallationer eller foretage ændringer på de eksisterende
• Foretage ændringer eller reparationer på vand- og afløbsinstallationer, herunder vandhaner
• Udskifte blandingsbatteri eller toilet til en anden type
• Flytte vask, bruseniche eller badekar
• Ændre gulvafløb eller gulvbelægning i vådrum
• Foretage indgreb på udvendige kloakker og afløb

Kontakt os

Landsdækkende
kompetencer
Find dit lokale TS-center
aktuelt_lige_nu_btn.jpg
tilmeld_nyhedsbrev.jpg
© 2011
Center