Private hjem er lette mål for indbrudstyve
Landets indbrudstyve er i gang med årets travleste tid. I 2010 oplevede gennemsnitligt 155 danskere per dag at komme hjem til et gennemrodet hjem, og tal fra Danmarks Statistik viser, at udviklingen ser ud til at fortsætte i år.
Antallet af indbrud i private hjem ligger i de tre første kvartaler på niveau med 2010 og ender på samlet henholdsvis 30572 indbrud i 2010 og 30267 indbrud i 2011.

– Dermed har vi ingen grund til at forvente andet end at juletiden igen i år vil blive plaget af indbrud i ligeså høj grad så sidste år, siger teknisk konsulent fra Sikringsgruppen i TEKNIQ, Mads Risgaard Knudsen.

Mens indbrudstyvene ikke er blevet afskrækket fra at bryde ind i private hjem, er antallet af indbrud i virksomheder faldet med 24 procent på kun et år. Tallet er faldet fra 25067 indbrud i forretninger og lignende de tre første kvartaler af 2010 til 20447 indbrud forretninger og lignende i 2011. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

– Årsagen til den udvikling er formentlig, at virksomhederne i dag sikrer sig langt bedre mod indbrud og dermed er private hjem blevet lette mål for indbrudstyve, siger teknisk konsulent fra Sikringsgruppen i TEKNIQ, Mads Risgaard Knudsen.
Han råder derfor de private til allerede nu at få sikret deres hjem, hvis de vil sikre sig bedst muligt mod indbrud i december måned.

– Det behøver ikke være nogen stor opgave at få klaret de mest basale ting, der kan sikre mod indbrud. Og ofte skal der bare små ting til, før man står langt bedre, siger Mads Risgaard Knudsen, der påpeger, at for mange tror, det er tilstrækkeligt at få installeret en alarm:

– En simpel alarm har den primære effekt, at tyven sandsynligvis kommer hurtigt ud af boligen igen, men det er andre ting, der sikrer, at tyven slet ikke kommer ind. Derfor bør en alarm ikke være den eneste sikring i et hjem, siger Mads Risgaard Knudsen.

Sikringsgruppen i TEKNIQ har opstillet en række gode råd til, hvordan private kan sikre sig mod indbrud:

Vinduer og døre: Du skal sikre dig, at dine vinduer og døre har solide karme, rammer og beslag, ligesom låsen skal være solid. Vinduer kan udstyres med et indvendigt låsesystem. Når du forlader hjemmet, skal du sikre dig, at alle døre er låst og vinduer er lukkede. Jo sværere det er for tyven at komme ind i boligen og ud igen, desto mere sandsynligt er det, at han dropper forsøget.

Lys: Lys er et af de mest effektive værn mod indbrud – og både billigt og let at sikre. Skiftende indendørs lys sikrer dels, at hjemmet ser beboet ud, mens udendørs lamper med bevægelsessensorer sikrer, at tyven ikke kan bryde ind i ly af mørket. Husk også at et højt hegn eller en hæk giver skjul for tyven – sørg derfor for at dit hus er synligt fra vejen og for naboer.
Derfor er rådet fra TEKNIQs Sikringsgruppe, at man installerer udendørs lamper med bevægelsessensorer, så det tænder, når nogen nærmer sig. Desuden skal man udstyre det indendørs lys med automatik, så lyset tænder og slukker automatisk, når man ikke er hjemme. Et konstant lys kan afsløre, at hjemmet er ubeboet.

Skab liv: Tyve går efter boliger, der tydeligt ser ubeboede ud. Derfor er det vigtigt at narre tyven, hvis du ikke er hjemme. TEKNIQs Sikringsgruppe foreslår derfor, at man indstiller elektroniske apparater til at tænde og slukke på samme vis som lysene. Det gælder især radio og tv. Desuden er det vigtigt, at lave aftaler med naboer eller andre om at få ryddet indkørslen, lægger skrald i skraldespande, tømmer postkasse og eventuelt parke-rer sin bil i din indkørsel. På den måde er der ingen tydelige tegn på, at hjemmet er ubeboet.

Generelt: Er det vigtigt, at du undgår at fortælle på din telefonsvarer, på Facebook eller andre lignende steder, at du er bortrejst. Har du afsløret, at du ikke er hjemme, har du øget din risiko for indbrud markant. Hvis det er muligt, kan du viderestille din telefon til din mobil.

Tyverialarm: Tyverialarmer forhindrer ikke indbrud alene, men den har en forebyggende effekt og fortæller hurtigt og effektivt, hvis der har været ubudne gæster. Det er vigtigt at huske på de øvrige råd, selvom man installerer en alarm. En tyverialarm er nyttig på den måde, at tyven ofte vil fravælge en bolig med alarm, hvis nabohusene ikke har. Tyverialarmers primære effekt er dog, at de stresser tyven under et indbrud og derfor sikrer, at tyven kommer hurtigt væk igen, så han ikke når at rode hele hjemmet igennem, ødelægge ting og lignende. Tyverialarmer kan kombineres med lys og lyd, som bør være i et omfang, der stresser selv den mest ihærdige indbrudstyv.
Kontakt dit lokale TS-center, så du sikrer dig, at du får den mest effektive alarm til den rigtige pris, ligesom du får en alarm, der er designet til at sikre dit hjem bedst muligt.
Kontakt os

Landsdækkende
kompetencer
Find dit lokale TS-center
aktuelt_lige_nu_btn.jpg
tilmeld_nyhedsbrev.jpg
© 2011
Center