Elforbruget til hjemmecomputere er fordoblet
Computere i danske hjem bruger årligt samlet set strøm svarende til knap 700 millioner kr. Det er en fordobling i elforbruget på mindre end 10 år. Fordoblingen af elforbruget skyldes, at vi får flere og flere computere i hjemmet, og det er især stationære computere, der får elmåleren til at tælle hurtigt. Det viser helt nye tal fra Dansk Energi.

I dag er der dobbelt så mange computere i hjemmet, end der var for 10 år siden, og tendensen er stigende. Det hænger bl.a. sammen med, at priserne på computere er faldet, og at computere i dag er allemands eje. Det er især antallet af bærbare computere og tablets, der stiger i antal. Alligevel er det især stationære computere, der trækker strømforbruget op.


Flere faktorer er afgørende for fordoblingen af elforbruget. Dels er antallet af stationære computere ikke faldet som følge af, at vi har fået flere bærbare computere, dels bruger vi i dag dobbelt så lang tid på computeren som for bare 10 år siden. De to faktorer sammenholdt med flere computere pr. hjem giver fordoblingen.


- Fra at vi for godt 10 år siden havde en computer hver, nærmer vi os nu tre hver i gennemsnit. Vi bruger stadig flest timer og mest el på de stationære computere ca. fem timer om dagen, mod fire timer på de bærbare. Det hænger sammen med, at de stationære i mange hjem bruges til at spille på, og at større grafikkort kræver et større strømforbrug. Det slår igennem på elregningen, siger Richard Schalburg, forbrugerekspert i Dansk Energi.


At danskerne primært køber bærbare computere, er med til at sænke strømforbruget, fordi adfærden omkring brugen af en bærbar er anderledes i forhold til en stationær computer. Årsagen til at timeforbruget til de bærebare er lavere, hænger formentlig sammen med, at en del af de funktioner som traditionelt anvendes på en bærbar, som e-mail og internet, i dag er overtaget af mobiltelefonen.


- Hvis man som forbruger gerne vil spare på sin elregning, kan man med fordel kigge på sin families adfærd omkring computeren. Det har f.eks. en større betydning, hvis ens søn sidder den halve nat og spiller computer, end man umiddelbart skulle tro. Derfor er det vigtigt, at man kigger sig godt for, når man køber ny computer og på forhånd gør sig nogle ideer om, hvad man skal bruge computeren til. Hvis man vil sikre sig en energieffektiv computer, så kan man med fordel købe en, der er mærket med Energy Start-mærket, siger Richard Schalburg.


Hvis man blot skal bruge computeren til almene formål, så kan man med fordel købe en bærbar computer eller tablet. Der findes ca. 6,5 mio. computere i Danmark. Alt efter alder og type computer samt antal timer i brug og standby kan man spare 2-300 kr. i elforbrug pr. computer pr. år. Derudover er der to gode spareråd, sluk helt for udstyret når du ikke bruger det eller kontakt dit lokale TS-center og køb en strøm spareskinne.til dit it udstyr, der er mange penge at spare om året!

Kontakt os

Landsdækkende
kompetencer
Find dit lokale TS-center
aktuelt_lige_nu_btn.jpg
tilmeld_nyhedsbrev.jpg
© 2011
Center