Kunderne kender ikke KNX
IBI-systemet KNX er langt om længe på vej frem – også i Danmark, men en stor formidlingsopgave venter, for kunderne ved ikke, hvad det er. Så hvis man tror, de kommer af sig selv, bliver man skuffet.
For tre år siden kunne godt 50 installatører i Danmark programmere et KNX-system, i dag er antallet cirka 500, så det er gået fra at være en lille eksklusiv skare til at være mere almindeligt, og Mogens Brusgaard, som er salgsdirektør hos Wexøe og formand for den danske KNX Association, er over bevist om, at de har taget uddannelsen for at bruge den, så på det punkt er man langt fremme.

”Den næste store bølge er at få KNX ind i bygningerne, så det kan give værdi for bygherrerne, hvad enten det er til erhverv eller private, men der bliver vi hjulpet lidt på vej af Bygningsreglementet, som stiller helt faste krav til energiforbruget per kvadratmeter. Det er blevet skærpet og bliver det snart igen. Vi kender det kommende indhold, og der er ikke længere nogen vej udenom også at styre sin teknik,” siger Mogens Brusgaard.

Alene derfor mener han, at vi kan forvente en større efterspørgsel. Han regner med, at 50 procent af alle nybyggede eller energirenoverede bygninger om fem år vil være forsynet med intelligente bygningsinstallationer. Han understreger dog, at det ikke nødvendigvis er KNX, kunderne vil efterspørge. Det er en betingelse, at de kender det. ”Men der er en del i branchen, der er mere optimistiske end jeg er,” tilføjer han.

Sammen med bygningsreglementets krav og stigende energipriser, kan et kommende Smart Grid blive en driver for udbredelsen af KNX, mener han

Det kræver en indsats

”Det er ikke nok, at man sidder aggressivt afventende ved sin telefon. Man er nødt til at gøre noget selv, for kunderne ved ikke, hvad det er. Hvis jeg gik ind til min nabo og sagde, at jeg havde fået KNX, så ville han tro, det var en sygdom og måske spørge, om det var smitsomt,” siger han og peger dermed på, at en stor formidlingsopgave venter.

Udover komfort giver KNX også mulighed for at optimering af bygningens energiforbrug, og det kan være med til at trække efterspørgslen op, mener Mogens Brusgaard, som forventer, at energipriserne kommer til at ”stige til himlen”. Men folk går ikke ind og googler KNX, fordi de gerne vil spare på energien.

Han kender ikke antallet af eksisterende KNX-installationer i Danmark, men siger, at de to sidste år har været ”ganske fornuftige”.

Kommunikation er afgørende

KNX Association har brugt sine første år på at kommunikere til elinstallatører og branchen i øvrigt, men er nu klar med en plan for kommunikation til markedet. Også elinstallatørerne skal kommunikere i mere end en forstand, for markedsføringen af systemet er kun en side af sagen.

”Hvis man skal have en fornuftig forretning ud af det, skal man være præcis i sin kommunikation med kunden. Hvis KNX kun skal bruges til at nedsætte energiforbruget, er prisen ikke så meget højere end på en almindelig installation, men der er så utrolig mange muligheder i KNX, og pludselig vil kunden have det hele, og så kan man komme til at stå med et tab, hvis ikke man har været præcis i udformningen af sit tilbud,” advarer han. Samtidig peger han på en stor fordel ved KNX, nemlig at kunden ikke er tvunget til at købe det hele på en gang. Det kan udbygges efterhånden.
Kontakt os

Landsdækkende
kompetencer
Find dit lokale TS-center
aktuelt_lige_nu_btn.jpg
tilmeld_nyhedsbrev.jpg
© 2011
Center