Find vej i solcellejunglen
Solceller kan levere strøm til boligen, men hvordan sammenligner man de forskellige anlæg?

Rigtig mange danskere har fået øje på solceller som mulig leverandør af strøm til boligen. Ikke mindst fordi elprisen fortsat stiger, mens prisen på solceller falder.


Men mange kan ikke finde rundt i den jungle, som solcellemarkedet er for mange. ”Hvad skal jeg være opmærksom på ved valg af solceller?”, ”Hvilke er gode?” er ofte nogle af de spørgsmål, der bliver stillet til Energitjenestens energivejledere.

Der er desværre ingen test eller certificering i Danmark, der sammenligner solcelleanlæggene. Det gør det svært at vælge det rigtige anlæg. Der er dog nogle overvejelser, man bør gøre sig, inden man køber et solcelleanlæg.

Undersøg muligheder for placering
For at yde godt skal solcelleanlægget placeres, så det bliver så solbeskinnet som muligt. Det vil sige mod syd med en hældning på mellem 30 og 60 grader i forhold til vandret. Værst er det at stille solcellerne lodret eller vandret, ligesom solcellerne yder mindre, jo længere mod vest/øst de placeres.

Et solcelleanlæg er meget følsomt over for skygger, som nedsætter ydelsen væsentligt. Derfor er det vigtigt, at der ikke er træer, flagstanger, antenner, skorstene eller lignende, der kaster skygge over solcellerne i løbet af dagen. Hvis skygge ikke kan undgås, skal du kigge efter solcellemoduler, der er mindre følsomme over for skygge. Det bør du spørge ind til, inden du bestiller.

Husk også, at solceller i henhold til lovgivningen betragtes som alle andre materialer, og det er derfor en god idé at tjekke, om ens lokalplan nævner noget om opsætning af solceller.

Vælg de mest effektive solceller
De mest effektive solceller, der findes på det danske marked i dag, er de såkaldte monokrystallinske. De giver et årligt udbytte på ca. 130 kWh pr. m2 anlæg.

Tjek produktionsfaldet
De krystallinske solceller har en lang levetid, men man skal regne med, at de taber lidt af ydelsen over tid. Der er forskel på, hvor meget ydelsen falder pr. år.

Det har en betydning for produktionen, om det er et fald på 0,7 pct. eller 1 pct. om året. De fleste forhandlere giver en garanti på, at solcellernes produktion falder 10 pct. på 10 år og ca. 20 pct. efter 25 år.

Gå efter effektiv inverter
Den strøm, som solceller producerer, skal omformes fra jævnstrøm til vekselstrøm, før den kan bruges i boligen. Det klarer en såkaldt inverter eller omformer.

Der er dog stor forskel på inverteres effektivitet. Det kan godt betale sig at vælge en lidt dyr inverter med en høj effektivitet, da det ekstra tab, man ville få med en mindre effektiv inverter på sigt vil give en del lavere produktion af strøm. De bedste invertere har et tab på mellem 2-3 pct., mens de dårligste kan komme helt op på 8 pct. i tab.

Levetiden på inverteren er kortere end på selve solcellepanelerne. Derfor skal man påregne, at inverteren skal udskiftes en gang i solcelleanlæggets levetid. De fleste forhandlere giver fem års garanti på inverteren.

Undersøg anlæggets reelle ydelse
På solcelleanlæggets datablad kan man læse, hvad anlæggets maksimale ydelse er. Det kan f. eks. være 6.000 W.

I den forbindelse er det især interessant at se på, hvad ydelsestolerancen er. Hvis der fx står, at tolerancen er +/-3 pct., betyder det, at man kan risikere, at anlæggets ydelse i praksis ligger på 97 pct. af det opgivne. Det er selvfølgeligt bedst med plus-tolerance, men man bør være forberedt på, at et anlæg på 6.000 W i realiteten kun vil give 5.820 W med udgangspunkt i en tolerance på +/-3 pct.

Tjek anlæggets temperatur-følsomhed
Solceller taber ydelse ved stigende temperaturer. Oftest er anlægget testet ved +25 grader, selv om solcellernes typiske arbejdstemperatur ligger i intervallet - 40 til +80 grader.

Det er derfor vigtigt at tjekke modulernes såkaldte temperaturkoefficient. Den fortæller noget om, hvor meget ydelse solcellerne taber for hver grad, temperaturen stiger over 25 grader.

De bedste solceller taber kun 0,3 pct., mens de ringere kan tabe helt op til 0,8 pct. af ydelsen pr. grad, når temperaturen omkring anlægget stiger over 25 grader. Uanset hvilket solcelleanlæg, man vælger, er det vigtigt, at man sørger for at få nok ventilation under solcellerne, så temperaturen holdes så lav som muligt.

Tjek, hvilke kabler der bliver brugt
Kablerne fra solcellepanelerne og ned til inverteren giver også et tab. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvilke type kabler, anlægget installeres med. Jævnstrøm har det dårligt med lange kabeltræk. Derfor er det vigtigt, at kablet er tykt og kort, når det lægges fra anlægget og til inverteren. En god kabelinstallation bør ikke give et tab på mere end 0,5 – 1 pct.

Vil man være ekstra sikker på, at anlægget er tilsluttet fornuftigt, kan man vælge en KSO certificeret solcellemontør til at lave arbejdet. For yderligere information og vejledning om solceller kontakt dit lokale TS-center.

Kontakt os

Landsdækkende
kompetencer
Find dit lokale TS-center
aktuelt_lige_nu_btn.jpg
tilmeld_nyhedsbrev.jpg
© 2011
Center